Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN DICK: STOPTOBER

Gepubliceerd op: 9 oktober 2020

Diederik is een man van ‘pak ‘em beet begin dertig’. Hij staat volop in het leven, reist de wereld over naar tropische oorden, nipt champie met zijn vrienden op de leukste feestjes en heeft een fantastische baan. Maar toch mist er iets…

 

 
 

Op een verplicht borrelavondje met oude middelbare schoolvrienden werd mij gevraagd of ik mee wilde doen aan Stoptober. ‘Maar ik rook helemaal niet?’, zei ik nog verontwaardigd. ‘Nééhéé, een maand lang geen alcohol drinken. Dat kan ook gewoon,’ zei Karen. Vele gedachten gingen door mijn hoofd: Is dit een grap? Is dit een verkapte interventie? Het enige waar ik op dat moment per direct mee wilde stoppen was deze conversatie.

Zelf vind ik echt niet dat ik een probleem heb. Ik vier gewoon vaak het leven. En wanneer ik het leven niet aan het vieren ben, ben ik het wel aan het verzachten. Met alcohol dus. Sinds corona heb ik voornamelijk dat laatste excuus gebruikt voor het stabiele alcoholpromillage dat aanwezig is in mijn bloed. Met die ellelange coronawinter in het verschiet, zie ik dat beeld ook niet gauw veranderen. Bovendien: ik functioneer gewoon prima.  

Ok, zodra de wekker gaat, snooze ik een stuk of vijf keer alvorens ik de realiteit van de dag aankan. Blakend van de energie ben ik echter ’s ochtends nooit geweest. En eerlijk is eerlijk: het leven wordt pas écht leuk zo rond een uur of vier, vijf in de middag. Eigenlijk precies zodra de eerste fles wijn ontkurkt wordt. Verder ga ik lekker op werk, ben ik gemiddeld vijf keer per week in de gym te vinden en betaal ik al mijn rekeningen bijtijds. Vriendschappen lijden er niet onder. Sterker nog: die varen er zelfs bij. Hoe meer ik consumeer, des te leuker ik mijn vrienden vind en dat vertel ik ze dan vervolgens ook graag met een dubbele tong. Lange leve de alcohol!

Ik vind je ook gewoon een barbaar als je een fantastisch uitgebalanceerd gerecht afblust met een glaasje Coca-Cola Zero. Wát een armoe! Iets neutraals als een bruiswatertje kan er prima bij, maar mijn foie gras of gevarieerde kaasplank gaat er echt niet lekkerder op smaken wanneer ik deze met een ongezellige kop muntthee of dat stoffige hipsterdrankje kombucha zou nuttigen.

Na deze waterval aan gedachten en nog voordat ik deze kon uitspreken, begon een andere vriendin zich te mengen in het gesprek. Ze stak van wal over haar zevende mislukte poging om veganist te worden. Terwijl ze net gretig een gemarineerd kippetje in haar mond stopte, opperde ze toch weer vlees te gaan opgeven de komende maand. Toen wist ik het zeker: het enige waar ik deze oktober mee kap zijn deze uitgebluste vriendschappen.

 

X Dick

 

 
Iedere maand lees je de Lulverhalen van Dick in magazine Zie Oud Zuid.

Gedeeld

verder lezen

MET MARIJKE HELWEGEN IN DE PRESIDENTIAL SUITE

MET MARIJKE HELWEGEN IN DE PRESIDENTIAL SUITE

Marijke Helwegen liet eind jaren 90 het hele land kennismaken met het toen volledig nieuwe fenomeen; cosmetische chirurgie. De koningin van de esthetische ingrepen én een van Nederlands grootste dierenvrienden zet zich tegenwoordig in als ombudsvrouw voor de Baarnsche Courant. Hoogste tijd om haar eindelijk eens beter te leren kennen!

BN’ERS SPOTTEN IN ZUID MET EDWIN SMULDERS

BN’ERS SPOTTEN IN ZUID MET EDWIN SMULDERS

Edwin Smulders is misschien wel Nederlands bekendste persfotograaf. Voor zijn werk is hij soms wel dagen in Amsterdam-Zuid te vinden. Op zoek naar een smeuïge primeur en dat ene kiekje waarop BN’er-minnend Nederland zit te wachten.

MET MARIJKE HELWEGEN IN DE PRESIDENTIAL SUITE

MET MARIJKE HELWEGEN IN DE PRESIDENTIAL SUITE

Marijke Helwegen liet eind jaren 90 het hele land kennismaken met het toen volledig nieuwe fenomeen; cosmetische chirurgie. De koningin van de esthetische ingrepen én een van Nederlands grootste dierenvrienden zet zich tegenwoordig in als ombudsvrouw voor de Baarnsche Courant. Hoogste tijd om haar eindelijk eens beter te leren kennen!

BN’ERS SPOTTEN IN ZUID MET EDWIN SMULDERS

BN’ERS SPOTTEN IN ZUID MET EDWIN SMULDERS

Edwin Smulders is misschien wel Nederlands bekendste persfotograaf. Voor zijn werk is hij soms wel dagen in Amsterdam-Zuid te vinden. Op zoek naar een smeuïge primeur en dat ene kiekje waarop BN’er-minnend Nederland zit te wachten.