Winkelen is niet mijn favoriete bezigheid, maar er zijn uitzonderingen. Je kunt mij namelijk niet blijer maken dan met een goede vintage winkel. De enige kledingwinkel waar ik echt graag naar toe ga.

Vintage winkelen is anders, het is een belevenis op zich en zelfs de ietwat muffe geur die er soms hangt, draagt hieraan bij. Daar waar ik normaal gesproken heel gericht naar een kledingwinkel toe ga, omdat ik precies weet wat ik wil, zo verwachtingsvol stap ik een vintage winkel binnen. Het is een zoektocht naar het onbekende en het blijft een verrassing of dat ene unieke stuk ertussen hangt. Vaak is dat wel zo, soms ook niet. Er hangt kleding waar, zoals mijn vriendin het zo treffend zegt, een ziel in zit. Het is eerder met liefde uitgezocht, gedragen en gewassen. Het heeft bij iemand anders in de kast gehangen die er ooit heel blij mee is geweest. Een jurkje dat voor een speciale gelegenheid is uitgezocht en dat daarna nooit meer gedragen is. Of misschien was het te klein of juist te groot aangeschaft. En we kennen allemaal die miskoop. Leuk voor een ander, maar eigelijk helemaal niet geschikt voor jezelf. Waar het mij om gaat is dat er een verhaal achter het kledingstuk zit, het heeft een leven gehad voordat ik het vond, voordat het in mijn kast kwam te hangen.

Kleding uit een vintage store heeft voor mij een emotionele waarde gekregen door de zoektocht die eraan vooraf is gegaan. Het gevoel van opwinding en vreugde als je dat ene unieke kledingstuk vindt. En dat die unieke stukken betaalbaar zijn en je op deze manier bijdraagt aan een duurzamere wereld is natuurlijk mooi meegenomen.

 

Columnist Denise Boekhoff

“Daar waar ik normaal gesproken heel gericht naar een kledingwinkel toe ga, omdat ik precies weet wat ik wil, zo verwachtingsvol stap ik een vintage winkel binnen.”

Door: Denise Boekhoff –┬áModel en levensgenieter