Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN BART TER HAAR: REGELS, REGELS EN NOG MEER BOUWREGELS

Gepubliceerd op: 21 mei 2019

Dat er wat moeilijker wordt gedaan over vergunningen de laatste tijd heeft menig Zuidbewoner al wel ervaren. Weinig podia in Zuid met koningsnacht en ook de scooters moeten nu op de weg, geen alcohol meer met de pleziervaart op de grachten enz. Maar ook de aanbouw van huizen krijgt het nu flink te verduren met extra regelgeving en je dakterras zal nooit meer hetzelfde zijn. Tijd dus om lang te gaan bij onze partner MTH Makelaars B.V. om hier meer over te weten te komen! 

 

STRENGERE REGELS

In het concept van het vernieuwde beleidsreglement Afwijkingen Omgevingsvergunningen gaat het een en ander veranderen met betrekking tot de uitbreiding van je woning in Zuid. Zo zijn de regels aangescherpt voor het plaatsen van dakkapellen, dakterrassen, balkons en het maken van een aanbouw om je huis iet wat te vergroten.  Dit komt omdat we een nieuw stadsbestuur hebben, die hun eigen regelgeving willen toepassen. We praten erover met huizenmarktexpert Bart ter Haar, van MTH Makelaars B.V.

 

Bart, wat gaat er allemaal veranderen voor de mensen die hun huis willen verbouwen?

“Er mogen nergens in Zuid meer dak huisjes worden gebouwd en het bouwen van een dakkapel gaat ook lang niet meer zo gemakkelijk. In heel Zuid mogen deze alleen nog worden gebouwd wanneer er wordt voldaan aan de eisen van welstand. Ook bij het plaatsen van een dakterras zal het een en ander veranderen. Vooral de grootte van het dakterras wordt flink ingeperkt, hij mag namelijk nog maar 30 procent van het volledige platte dakoppervlak bezetten. Dit is twee keer kleiner dan bij de vorige beleid regeling. Als je nog een aanbouw wilt doen aan je huis, dan staat daar ook een nieuw maximum op. De aanbouw mag niet groter zijn dan 2,5 meter vanuit de oorspronkelijke achtergevel.”

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> vervolg artikel <<

 

Waarom veranderen deze dingen?

“De huidige bewoners van Amsterdam vinden dat het stadsbeeld verslechterd door alle verbouwingen die plaatsvinden binnen de gemeente Amsterdam.”

 

Waar denk jij dat het mee te maken heeft?

“Naar mijn mening zijn deze regels aangescherpt omdat de woningprijzen in Amsterdam door deze kleine verbouwingen fors gestegen zijn en het voor veel mensen niet meer haalbaar is om een woning te kopen in Amsterdam.”

 

Wat betekent dit voor mensen die een huis gaan kopen in Zuid? En de waarde van de huizen nu?

“Ik verwacht dat waarde van de woningen zal stagneren omdat er minder potentie in een woning zit dan voorheen. Waar er op dit moment nog woningen aangekocht  en verbouwd worden en vervolgens doorverkocht, wordt het door de nieuwe bouwregels een stuk lastiger gemaakt om de waarde van een woning flink te laten stijgen.”

 

Gaan deze regels nog strenger worden?

“Dat zou zeker kunnen in de loop van de jaren, maar verder zou ik geen voorspellingen kunnen doen over welke regels precies en wanneer dit zal gaan plaatsvinden. De regelgeving binnen de bouwbranche verandert eens in het aantal jaren en daarbij is het niet zo dat er volledig gefocust wordt op de Amsterdamse woningmarkt.”

 

 

Bart ter Haar is makelaar en trotse mede-eigenaar van MTH Makelaars in Amsterdam Oud-Zuid. Al sinds 1995 verkoopt hij huizen in Zuid en omstreken en nog altijd met evenveel plezier. Op ZUID.nl deelt hij van alles over het reilen en zeilen in de woningmarkt.

Gedeeld

verder lezen

DROOMHUIZEN IN ZUID: REIMERSBEEK

DROOMHUIZEN IN ZUID: REIMERSBEEK

Houd jij ook zo van wegdromen bij huizen op Funda? Dan hebben wij iets leuks! Iedere week lichten wij een ander droomhuis in Amsterdam-Zuid voor je uit.
DROOMHUIZEN IN ZUID: REIMERSBEEK

DROOMHUIZEN IN ZUID: REIMERSBEEK

Houd jij ook zo van wegdromen bij huizen op Funda? Dan hebben wij iets leuks! Iedere week lichten wij een ander droomhuis in Amsterdam-Zuid voor je uit.