Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

AAN DE WANDEL MET CAROLIEN SPOOR

Gepubliceerd op: 15 mei 2020

Carolien Spoor

Velen zullen Carolien Spoor kennen van haar rol als Florien Fisscher in de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Verder was zij te zien in onder andere de serie Zwarte Tulp en in de films De Toscaanse Bruiloft en Loft. Wat minder mensen weten, is dat Carolien al op achtjarige(!) leeftijd op het witte doek schitterde. De speelfilm Antonia sleepte zelfs een Academy Award in de wacht!

Hoewel veel van haar favoriete plekken vanwege COVID-19 tijdelijk de deuren hebben moeten sluiten, kunnen we gelukkig tijdens een wandeling in het bloeiende Vondelpark kennismaken met de actrice. Op gepaste afstand uiteraard, spraken we met Carolien over haar gezinnetje, haar carrière en de band met Amsterdam-Zuid.

 

 

Op achtjarige leeftijd was je te zien in een Oscar-winnende film! Hoe is dat zo gegaan?

“Ik was eigenlijk altijd al bezig met performen. Dat doen meerdere kinderen natuurlijk wel, maar ik was op heel jonge leeftijd al vastbesloten dat ik dat later wilde gaan doen. Het grappige was dat vrienden van mijn ouders een jeugdtheaterschool hadden en daar mocht ik op toen ik 5 jaar oud was. De man van de eigenaresse van het jeugdtheater had een kindercastingbureau en zo ben ik op een gegeven moment gevraagd om audities te komen doen. Ik wilde dat heel graag! Mijn moeder steunde – en doet dat nog steeds! – me daar heel goed in. Ze gaf vooraf aan dat ik er ook rekening mee moest houden dat er een kans bestond dat ik het niet zou worden. Maar ik kreeg de rol wel en dat was mijn eerste filmrol. Het beviel zo goed, dat ik eigenlijk vanaf dat moment al dacht: dít is wat ik wil gaan doen als ik later groot ben!”

 

Welke film- of televisierol zou je graag eens willen vertolken?

“Oh jeetje… ik wil echt nog ontzettend veel mooie rollen spelen als me dat gegund is. Ik zou bijvoorbeeld graag een hoofdrol willen spelen zoals Fockeline Ouwerkerk had in Dit Zijn Wij, de Nederlandse versie van de Amerikaanse serie This Is Us. Dat vond ik echt een fantastische rol! Fockeline speelt een personage in een levensloop van 19 tot aan 69 jaar oud. En dat hebben ze echt ongelooflijk goed gedaan met special effects en make-up. Het lijkt me te gek om zo’n breed pallet van jezelf te kunnen laten zien in een rol. Wat me ook onwijs gaaf lijkt is om echt een time piece te doen à la Peaky Blinders. Heel tof om een keer echt in een andere tijdsgeest te mogen duiken!”

 

Carolien Spoor

 

Naast actrice ben je ook ondernemer. Vertel!

“Ik vind het wel altijd leuk om zelf dingen op te zetten. Als actrice heb je ook nooit de zekerheid dat je altijd werk hebt. Daarom ben ik toen Otis geboren werd, een eigen bedrijf gestart met mijn beste vriendinnetje. Met ons bedrijf Lemej ontwerpen en verkopen we luxe sjaals voor vrouwen die borstvoeding geven. Dat hebben we helemaal van scratch af aan opgezet. Het product bestond wel al, maar niet in een luxe uitvoering, gemaakt met mooie materialen. Toen heb ik gezegd: nou dat gaan we zelf maken. Het is wel fijn om op die manier iets van zekerheid te hebben, naast mijn werk als actrice.”

 

Jouw echtgenoot Jon Karthaus komt ook uit het film- en televisiewereldje. Hoe is die vonk ooit overgeslagen?

“Een gezamenlijke vriend van ons speelde in jeugd-soapserie ZOOP, net als Jon. Mijn zusje was toen een jaar of 11 oud. Die was helemaal fan van ZOOP, dus ik ben toen via die gezamenlijke vriend op de set terechtgekomen tijdens een fan-dag en daar mochten we even rondkijken. En daar zag ik dus Jon ook rondlopen. De vonk sloeg niet meteen over, maar we hadden wel oog voor elkaar. Daarna zijn we elkaar nog een paar keer tegengekomen tijdens feestjes en premières. Op een gegeven moment was er de première van de film het Schnitzelparadijs en hadden we een afterparty in de Paradiso. Daar op de dansvloer is de vonk uiteindelijk wél overgeslagen!”

 

Van een flirt tijdens een fan-dag tot de vader van de twee zoons die jullie samen hebben!

“Ja precies. We zeggen ook altijd wel: wie had dat 15 jaar geleden gedacht? Dat we nu samen zo’n gezinnetje zouden zijn? Haha. Het was echt heel traditioneel huisje, boompje, beestje: eerst een huis, toen getrouwd en vervolgens raakte ik zwanger. Mocht het ons gegund zijn, dan sluit ik niet uit dat er in de toekomst nog meer gezinsuitbreiding komt. Ik zag laatst bij Le Pain Quotidien in Oud-Zuid naast ons aan tafel een gezin met vier volwassen dochters en hun ouders zitten. Die waren daar lekker aan het brunchen. Toen dacht ik echt: dat is toch de allergrootste rijkdom dat je kan bezitten? Er gaat niets boven dat. Geen enkele rol die daaraan kan tippen!”

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> Vervolg artikel << 

 

Wat maakt het Vondelpark een van je favoriete plekken?

“Het Vondelpark is vrijwel onze achtertuin en eigenlijk probeer ik altijd als ik ergens een afspraak heb, via het Vondelpark te fietsen. Ik snuif er net even wat meer frisse lucht op dan ergens anders in de stad. Ook heb ik het idee dat mensen in het Vondelpark een stuk rustiger zijn dan op andere plekken in Amsterdam. Hier lopen ze bewust een rondje, spelen ze met de hond of iets dergelijks. Ik heb het idee dat mensen echt even onthaasten in het Vondelpark. Voor mij geldt dat ook wel. Als ik door het Vondelpark fiets, ben ik instantly een stuk minder gehaast.”

 

Op welke andere plekken kom je graag in Zuid?

“Brasserie van Dam is echt een van mijn lievelingsplekken! Ik vind de kaart zo ongelooflijk goed en ik moet zeggen dat ik er ook veel warme herinneringen heb. Het is een plek waar ik graag met vrienden kom. Verder ben ik een enorme toetjesfreak. Dat steek ik ook niet onder stoelen of banken. Ik eet vooral  macarons en de allerlekkerste van Nederland haal je bij Patisserie Tout. Ik rijd soms helemaal om naar de Maasstraat om daar even een klein doosje te halen. Haha. Mijn moeder woont in Oud-Zuid en Otis gaat daar een keer per week naartoe, dus dat is ook altijd een fijne plek. Verder Gusto di Casto op Zuidplein, dat is echt mijn favoriete Italiaan: zij hebben heerlijke broodjes. Voor kleding ga ik regelmatig naar 10DAYS in de Cornelis Schuyt. Ze verkopen de perfecte combinatie van mode en comfort; ideaal voor deze periode waarin we veel tijd thuis doorbrengen!”

 

Carolien Spoor

 

Hoe vul je die dagen momenteel in thuisisolatie?

“Mijn zwangerschapsverlof na de geboorte van mijn tweede zoontje in januari zou eigenlijk net voorbij zijn. Dus stiekem vind ik het ook wel prettig om nog even rustig aan te doen en echt te genieten van mijn kraamtijd. Ik probeer altijd het positieve van alles in te zien, dus ook wat dit betreft. Het is soms best wel schipperen, omdat Jon ook vanuit huis werkzaamheden doet. Dan is het echt even goed belafspraken afstemmen met elkaar en tussendoor zijn we druk met het voeden van de kleintjes. Het is echt een kwestie van goed de tijd indelen. Op het begin was ik ook best wel een beetje gefrustreerd, omdat ik zo bar weinig gedaan kreeg op een dag. Inmiddels heb ik dat weten los te laten en gek genoeg gaat het ook meteen een stuk makkelijker. Jon en ik zijn allebei nogal van een schoon huishouden, maar nu denk ik: die vaatwasser kan ook morgen wel uitgeruimd worden, of dan stofzuigen we morgen maar even. Verder ben ik lekker met mijn bedrijf Lemej mooie creatieve dingen aan het bedenken. En samen met een vriendinnetje ben ik bezig om een eigen televisieserie te bedenken. Deze periode daagt je ook wel uit om creatief bezig te zijn!”

 

Wat is het eerste wat je gaat doen als de coronamaatregelen versoepeld worden?

“Met vrienden afspreken! Bij ons thuis is het eigenlijk altijd een zoete inval van vrienden die over de vloer komen en een hapje mee-eten. Dat missen we echt wel heel erg: samen de dag doornemen, over leuke dingen, maar ook over de verdrietige dingen praten. Dat doen we nu ook wel via videobellen, maar ik moet zeggen dat ik vooral het echt samenkomen met vrienden het meeste mis. Je gaat je opeens beseffen wat je normaal voor lief neemt, maar waar je zoveel plezier uithaalt in het leven!”

 

 

Tekst: Jeffrey Struijk

Fotografie: Davien Hulsman

Gedeeld

verder lezen

ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER HET HOOFDDORPPLEIN

ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER HET HOOFDDORPPLEIN

Amsterdam-Zuid wordt vaak geprezen om het dorpse gevoel dat er heerst. Een van de woonwijken waarbij dat gezellige ons-kent-ons gevoel zéker aanwezig is, is de Hoofddorppleinbuurt! Of je nu altijd al graag in deze kleurrijke buurt komt of deze hidden gem nog een beetje moet ontdekken; met deze leuke weetjes word jij weer een heel stuk wijzer over dit prachtige deel van onze stad.

COLUMN DICK: STOPTOBER

COLUMN DICK: STOPTOBER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!

ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER HET HOOFDDORPPLEIN

ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER HET HOOFDDORPPLEIN

Amsterdam-Zuid wordt vaak geprezen om het dorpse gevoel dat er heerst. Een van de woonwijken waarbij dat gezellige ons-kent-ons gevoel zéker aanwezig is, is de Hoofddorppleinbuurt! Of je nu altijd al graag in deze kleurrijke buurt komt of deze hidden gem nog een beetje moet ontdekken; met deze leuke weetjes word jij weer een heel stuk wijzer over dit prachtige deel van onze stad.

COLUMN DICK: STOPTOBER

COLUMN DICK: STOPTOBER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!