Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

Het Olympisch stadion neemt al sinds 1928 een prominente plek in in Amsterdam-Zuid. Maar The Olympic Amsterdam is natuurlijk veel meer dan alleen een historisch gebouw. Het gebied rondom het stadion is het nieuwe iconische gebied van Amsterdam. Innovatief, modern en stedelijk: bij The Olympic kun je sporten, winkelen, ontspannen en eten en drinken in stijl.

 

The Olympic Amsterdam is een buurt om warm van te worden. Het is de plek waar tijdens de Olympische Spelen van 1928 de Olympische vlam voor het eerst ontstoken werd en wat nu het brandende middelpunt van innovatie en vooruitgang is. Een moderne toegangspoort tot de stad met het karakter van een Amsterdamse volksbuurt. In dit gebied zijn meer dan honderd ondernemers gevestigd, die zich gezamenlijk inzetten om de buurt constant te blijven ontwikkelen. “The Olympic is een prachtig stukje Amsterdam geworden. Als je het gebied vergelijkt met vijf jaar geleden, dan heeft het echt een ontzettende upgrade gehad,” vertelt Carla, voorzitter van BIZ The Olympic. In 2018 is de BIZ, ook wel bedrijveninvesteringszone, van het olympische gebied opgericht. De BIZ is een samenwerkingsverband tussen de ondernemers uit het gebied, waarbij er vanuit de leden zelf initiatieven worden voorgelegd om de buurt schoon, veilig en aantrekkelijk te houden.

 

Een duurzaam Olympisch gebied

Afgelopen jaar hebben de ondernemers zich ingezet om concrete stappen in een groenere richting te zetten. Samen zijn zij een collectief afvalzamelingsproject gestart om een duurzamer gebied te realiseren. Op deze manier levert The Olympic een veel hoger afvalscheidingspercentage en wordt het afval vanuit één centraal punt verzameld en opgehaald.  Hierdoor zullen minder vervoersbewegingen naar The Olympic komen en wordt de gehele carbon footprint van het gebied gereduceerd. “Als deze pilot slaagt, dan zal de gemeente ervoor zorgen dat er in dit gebied ook daadwerkelijke een permanente grondstoffen hub wordt geïmplementeerd,” zegt Mirjam, community manager van The Olympic Amsterdam.

Ook organiseert de BIZ regelmatig schoonmaakacties en streven ze naar een plasticvrije toekomst voor de terrassen in dit gebied.

 

Rijke geschiedenis

The Olympic Amsterdam is een geliefd stukje Zuid onder de bewoners van Amsterdam. Met diverse sportclubs en verenigingen, horecazaken, beautysalons en winkels is hier natuurlijk ook genoeg te doen. Een bruisend gebied, met een bijzondere geschiedenis. Bijna 100 jaar geleden was dit gebied decor voor de Olympische spelen, met het imposante stadion als achterblijvend souvenir. Als directeur van het Olympisch Stadion gaat Carla iedere dag met plezier naar haar kantoor. “Iedere dag weer voelt het magisch wanneer ik hier naar binnen loop. Een ongelofelijk bijzonder gevoel, wanneer je denkt aan al die topsporters die hier ooit buitengewone prestaties hebben neergezet. Dat is gewoon magisch,” licht Carla toe. “Achter het stadion lijkt het net alsof je in een natuurgebied loopt. Daar is veel rust en ruimte. In de zomer zijn daar altijd kinderen aan het zwemmen. Ook vind je hier twee hele oude eikenboompjes, die hebben twee goudenmedaillewinnaars in 1936 daar geplant.”

Rondom het stadion herinneren de geplaatste kunstwerken je aan de sportieve achtergrond van dit mooie stukje Zuid. Zo zijn sporthelden Johan Cruijf en Berti Vogts vereeuwigd met een beeld midden op het plein, schuin tegenover de Cruijf Foundation. Ook zal het beeld van Promotheus je vast niet zijn ontgaan. Dit monument is geplaatst ter nagedachtenis aan alle sporters die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. “De prachtige samenstelling van kunstwerken rondom het stadion zorgt echt voor een uniek gevoel,” vertelt Mirjam. “Ook vind ik het Stadionplein zelf heel mooi geworden en een verrijking voor het hele gebied. Daar zitten zoveel leuke zaken, met ieder zijn eigen charme en sfeer.”