Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

MET ONDERNEMER BAS SMIT IN HET OLYMPISCH STADION

Gepubliceerd op: 7 juni 2021

Deze enthousiasteling geeft op zijn Instagramaccount @bassmit met alle liefde een inkijkje in zijn leven. Hij test daar de meest uiteenlopende gadgets verkrijgbaar op het internet voor je en er gaat geen dag voorbij of hij is niet gierend van het lachen zichtbaar in een van zijn stories. We hebben het natuurlijk over ondernemer en zakenman Bas Smit.

 

Samen met zijn partner Nicolette van Dam – eveneens een voormalig covermodel van ZOZ – runt hij diverse ondernemingen, voedt hij twee dochters op en bezorgt hij bij velen een lach op het gezicht. We spreken met Bas af op de iconische locatie van het Olympisch Stadion, waar hij de komende zomer voor het tweede jaar op rij de concertreeks De Amsterdamse Zomer organiseert.

 

 

Je bent geboren en getogen in Gouda. Uit wat voor een gezin kom je?

“Ik kom uit een heel warm, liefdevol en hardwerkend gezin. Ik heb een broer en zus van 9 jaar jonger. Zij zijn een tweeling. En het is eigenlijk heel grappig: Nic en ik – Nicolette en ik – komen uit eenzelfde soort gezin, waarbij het gezin op een staat, maar er wordt daarnaast wel gewerkt met passie en plezier. Waar Nicolette uit een slagersfamilie komt, kom ik uit een kledingfamilie. Mijn ouders hebben dé mode- en schoenenwinkels van Gouda. En zo ben ik dus echt in de winkelstraat opgegroeid. Onze beide ouders zijn ook nog bij elkaar. Ze vormen gewoon een goed voorbeeld. Precies zoals wij nu ook met onze eigen kinderen omgaan.”

 

Het ondernemerschap zit dus in je bloed…

“Die ondernemersgeest heb ik echt van huis uit. En grappig is dat ik dat nu ook al direct bij onze kinderen zie terugkomen. Als ze een dag vrij hebben, dan willen ze niets liever dan naar de Brasserie (Brasserie Van Dam, red.). De een maakt dan koffie, de andere haalt lege flesjes op. Ze zijn de hele tijd in de weer en ze maken bijvoorbeeld zelf armbandjes die ze dan verkopen. Ze hebben echt wel zin om te werken al, om dingen te doen. We zijn geen gezin dat de hele dag filmpjes ligt te kijken of zo. Het is bij ons gewoon gaan met die banaan.”

 

Wat is jouw kracht als ondernemer?

“Mijn kracht zit er denk ik in dat ik gewoon heel enthousiast ben, een enorme drive heb en mijn creativiteit. Ik kan heel veel dingen ook niet. En misschien is mijn kracht ook wel dat ik heel goed weet wát ik niet kan. Daardoor weet ik altijd de juiste mensen om mij heen te verzamelen die datgene wel goed kunnen. Vroeger dacht ik dat ik alles maar wilde kunnen. Of zelfs móést kunnen. Nu heb ik zoiets van: het is oké. Administratief ben ik niet zo sterk en ik ben niet goed in design, dus dan moet ik daar iemand voor vinden die dat goed kan. Ik ben goed in sales en ik ben goed in het omgaan met mensen. Ik denk dat de kracht is om de juiste mensen om je heen te verzamelen om er een succes van te maken. En vooral ook heel veel plezier te hebben in wat je doet. Zeker als je aan het ondernemen bent, schijnt niet iedere dag de zon. Maar het gaat erom dat je op de momenten dat het regent, je daar ook mee om kan gaan en dat je niet je hele dag daardoor laat verpesten. We zien altijd wel het positieve in alle situaties.”

 

 

Zijn er dingen die je toch van je stuk kunnen brengen?


“Voornamelijk dingen binnen de familie. Dat is wel het kwetsbaarste. Als je twee jonge meiden hebt, weet je pas wat verantwoordelijkheid is. Je hele leven lijkt het allemaal makkelijk, maar zodra je een kind hebt, weet je dat er niets belangrijkers meer is. Als daar iets mee is – al is het iets kleins als vallen op straat of een lelijk woord op school – dan is dat dan opeens het allergrootste. Dat soort dingen kunnen me raken. Zakelijk gezien kun je weleens een tegenslag hebben of er kunnen onaardige dingen tegen me gezegd worden, maar dat kan mij niet schaden. We gaan thuis ook nooit verdrietig naar bed. Nicolette en ik zijn allebei goed in relativeren. We hebben zelf genoeg meegemaakt en zien genoeg ellende om ons heen. Ook in de kinderziekenhuizen waar we ons voor inzetten en dat doet ons beseffen dat we niet mogen klagen. Het is soms even klote, maar het is niet écht klote. Snap je? Achter op mijn jack staat ‘Lucky BAStard’. En dat ben ik ook echt wel! We wonen in een gaaf land waar heel veel mogelijkheden zijn, er veel steun is en je heel veel vrijheid hebt. We zijn echt geluksvogels dat er hier in Nederland zo’n goed vangnet is.”

 

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> Vervolg artikel <<

 

Wat proberen jullie je kinderen mee te geven?

“We zijn een heel gewoon gezin net als ieder ander maar hebben niet altijd een doorsnee leven. Maar wij zijn niet beter dan de buren en de buren zijn niet beter dan wij. We zeggen thuis altijd dat rijk zijn niet gaat over hoeveel geld je hebt, maar of je gelukkig bent. Dan ben je namelijk pas echt rijk. Die ene meneer heeft misschien heel veel geld, maar wij zíjn heel rijk. En zo voelt het ook. Als ik na een dag op pad geweest te zijn weer terug kom bij die meiden, dan is het gewoon heerlijk om bij elkaar te zijn. Dan heb ik verder niets nodig. Bij ons is familie echt het allerbelangrijkste wat er is.”

 

Jullie wonen in Zuid. Zie je jezelf ooit ergens anders vertoeven?

“Wij wonen al heel lang in Zuid en ik krijg mijn vrouw niet uit Zuid. Haha! Niet dat ik het zou willen, maar ja… Als je die huizenprijzen allemaal ziet, dan denk ik weleens van: jeetje mina, van dit geld kun je de hele dag in je blote reet in de tuin lopen als je twintig kilometer hiervandaan zou gaan wonen. Maar wij gaan niet weg. Wij genieten hier!”

 

Op welke plekken kom je graag in de buurt?

“Het ligt een beetje voor de hand, maar dat is natuurlijk Brasserie Van Dam! Dat is ook gewoon een hele leuke tent en de Cornelis Schuyt vind ik echt een gezellige straat. Verder vind ik de parken altijd leuk. We wonen zelf vlak bij het Beatrixpark en daar vinden we het heerlijk. Ook het Amstelpark vind ik echt fantastisch mooi en dat is ook erg leuk voor de kinderen. Verder vind ik De Pijp helemaal te gek. Als we een drankje gaan doen, zit ik het liefste op het Gerard Douplein; je hebt daar allemaal leuke tentjes om ’s avonds lekker te zitten. Met de kinderen komen we graag op het Museumplein en daaromheen. Ze vinden de musea heel leuk. En zelf winkel ik graag in de PC. Ik ben wel aardig gemaakt voor Zuid, haha!”

 

 

In augustus vindt de tweede editie van De Amsterdamse Zomer plaats. Wat kunnen we verwachten?

“Het worden ruim 150 shows waar 40.000 bezoekers op afkomen. We hebben weer de grote namen zoals Tino Martin, Willeke Alberti, Trijntje Oosterhuis, Xander de Buisonjé, Davina Michelle. Dit jaar hebben we ook nieuwe artiesten erbij, zoals: Maan, Suzan & Freek, Chef’Special en Nick & Simon. In vergelijking met vorig jaar doen we ook nog meer kidsshows. Dat is echt leuk voor de kinderen. Verder zit er dit jaar ook wat cabaret bij met onder anderen Guido Weijers en Ellen ten Damme. Het draait er vooral om er even uit te zijn op een toffe plek. Ik vind het Olympisch Stadion zelf een van de gaafste plekken van Amsterdam. Het heeft zoveel historie. Er heeft zich hier zoveel afgespeeld. Als je dan hier met een intiem gezelschap zit en je kijkt zo met die verlichting dat stadion in. Dan voel je je wel heel speciaal.”

 

Wat kunnen we de komende tijd verder van je verwachten?

“We zijn onder andere bezig met het openen van padelbanen. De eerste is open bij het Amsterdamse Bos. Binnenkort openen we nog enkele banen in de rest van de stad en daarna willen we uitbreiden naar de rest van het land. Daarnaast zijn we bezig met het uitrollen van Zapp, waarmee je in een paar minuten boodschappen en handige dingen kunt laten bezorgen. En we komen met een boek! Het boek gaat ‘Nederland heeft Alles’ heten en komt op 7 juli uit. Daar hebben we ons de afgelopen maanden echt helemaal de tandjes aan gewerkt. Het boek is eigenlijk uit nood geboren toen we opeens nergens meer naartoe konden en dat we dus maar in Nederland op vakantie gingen. Toen ontdekten we hoe leuk Nederland eigenlijk is. Iedereen vroeg ons om leuke tips. Al die tips zijn we aan het onderzoeken en dat vatten we samen in het boek. Nederland is ook gewoon heel leuk! Het weer mag af en toe iets beter zijn, maar als je ziet hoe adembenemend mooi de natuur is, de lekkere streekproducten die er zijn en de toffe dingen voor volwassenen en kinderen die we hier te proberen en te doen hebben… Het is onvoorstelbaar!”

 

 

Tekst: Jeffrey Struijk

Fotografie: Ashkan Mortezapour

Gedeeld

verder lezen

STRAAT IN DE KIJKER: WILLEMSPARKWEG

STRAAT IN DE KIJKER: WILLEMSPARKWEG

Heel soms vergeten we door het spetterende Zuid-imago van de Cornelis Schuytstraat een klein beetje dat er nog veel meer moois in de buurt te vinden is. Of beter gezegd, daarnaast zelfs! De Willemsparkweg zit vol met prachtige zaakjes die stuk voor stuk een mooie bijdrage leveren aan ons favoriete stadsdeel. Tijd om Willemsparkweg even flink in het zonnetje te zetten! Deze zaakjes maken van jouw bezoekje aan deze straat een unieke beleving.

EEN DOSIS VADERDAGINSPIRATIE

EEN DOSIS VADERDAGINSPIRATIE

Het is alweer bijna Vaderdag. Voor de beste man wil toch alleen het allerbeste?! Bij deze daarom enkele leuk presentjes die we tijdens een inspiratieronde door de buurt tegenkwamen! Ook je vaderdagcadeau kies je uit, in Amsterdam-Zuid!

STRAAT IN DE KIJKER: WILLEMSPARKWEG

STRAAT IN DE KIJKER: WILLEMSPARKWEG

Heel soms vergeten we door het spetterende Zuid-imago van de Cornelis Schuytstraat een klein beetje dat er nog veel meer moois in de buurt te vinden is. Of beter gezegd, daarnaast zelfs! De Willemsparkweg zit vol met prachtige zaakjes die stuk voor stuk een mooie bijdrage leveren aan ons favoriete stadsdeel. Tijd om Willemsparkweg even flink in het zonnetje te zetten! Deze zaakjes maken van jouw bezoekje aan deze straat een unieke beleving.

EEN DOSIS VADERDAGINSPIRATIE

EEN DOSIS VADERDAGINSPIRATIE

Het is alweer bijna Vaderdag. Voor de beste man wil toch alleen het allerbeste?! Bij deze daarom enkele leuk presentjes die we tijdens een inspiratieronde door de buurt tegenkwamen! Ook je vaderdagcadeau kies je uit, in Amsterdam-Zuid!