ARTZUID GAAT OP EIGEN BENEN DOOR!

Gepubliceerd op: 6 augustus 2020

Eerder deze week is bekend geworden dat het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de tweejaarlijkse Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID niet langer met subsidie ondersteunt. Initiatiefnemer en directeur van ARTZUID Cintha van Heeswijck-Veeger zegt in reactie hierop: “Ondanks het verliezen van de subsidie van de gemeente Amsterdam is het over de lange termijn gezien een logische stap om op eigen benen te staan. Alleen komt deze stap nu wel abrupt zonder overgangsperiode.

 

GROOTSTE GRATIS TOEGANKELIJKE BEELDENTENTOONSTELLING VAN EUROPA

Stichting Art Zuid is gestart in 2008 als bewonersinitiatief en de laatste twaalf jaar uitgegroeid tot de grootste – gratis toegankelijke – tweejaarlijkse beeldententoonstelling van Europa. Een initiatief waar Amsterdam trots op mag zijn. Vrijwel alle internationale topkunstenaars doen mee aan ARTZUID. Onder de 400 sculpturen die de afgelopen zes edities gepresenteerd werden op de lanen van Berlage’s Plan Zuid was werk van vermaarde kunstenaars als Yayoi Kusama, El Anatsui, Chillida, Tony Cragg, Jaume Plensa, Jean Tinguely en Niki de Saint Phalle. Kunstwerken die normaal achter museumhekken blijven en door ARTZUID voor het grote publiek toegankelijk worden binnen het stedenbouwkundige erfgoed van de Amsterdamse School-architectuur.

 

KLEIN GESTART

De stichting is klein gestart zonder gemeentelijke subsidie, maar dat was niet vol te houden in het begin. Dankzij steun van de gemeente Amsterdam heeft de stichting tussen 2013 en 2020 een solide groei doorgemaakt en internationale erkenning gekregen, onder andere met de Europa Nostra Award in 2011. Nationaal werd Art Zuid in 2012 door de Amsterdammers als populairste kunstinitiatief genomineerd voor de jaarlijkse kroonappeltjes van het Oranje Fonds. Inmiddels kan de stichting de tentoonstellingslasten opvangen door de realisatie van eigen inkomsten: vrienden, sponsoren, samenwerkingen, horeca, educatie, tours en merchandise.

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> vervolg artikel <<

 

VERLIES VAN SUBSIDIE

Het verlies van de gehele subsidie die de vaste lasten van huur en personeel moet dekken is pijnlijk voor de stichting. Als ze in afgeslankte vorm door willen, geven ze aan hardere keuzes te moeten maken over welke ambities wel en welke niet nagestreefd kunnen worden. Dit kost onherroepelijk arbeidsplaatsen en er zullen minder opdrachten aan kunstenaars mogelijk zijn. Dat zal de komende periode onderzocht worden.

 

POSITIEF TOEKOMSTBEELD

Beeld: Directeur Cinthia-van-Heeswijck-Veeger

Beeld: Directrice Cinthia-van-Heeswijck-Veeger

Van Heeswijck-Veeger blijft positief: “Toch zijn we overtuigd, mede door onze vele fans, dat we op eigen benen kunnen staan met extra steun van onze sponsoren, bewoners, cultuurfondsen, loterijen, samenwerkingspartners en bezoekers. Inmiddels hebben omliggende gemeenten zoals Amstelveen te kennen gegeven graag samen te werken. Met ons team van meer dan honderd buurtvrijwilligers zijn we extra gemotiveerd om van ARTZUID 2021 weer een succes te maken. Maar of het ook zonder subsidie zal gaan en in welke vorm dat is, is iets om de komende periode uit te vinden. Al is het spijtig dat we geen enkele financiële steun meer krijgen van de gemeente Amsterdam, gaan wij ervan uit dat ARTZUID wel omarmd blijft worden door de gemeente. Kunst gratis tussen de mensen brengen daar kan toch niemand op tegen zijn? Tot slot maak ik graag van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan mensen die ARTZUID een warm hart toe willen dragen en goede ideeën hebben. Neem contact met ons op via onze website www.artzuid.nl.”

 

Tekst: Stichting Art Zuid

Gedeeld