Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

AMSTERDAMSE GROTE MEISJES

Gepubliceerd: 17 juni 2018 10:00

Mascha is in MOMO met vriendinnen. Althans, met moeders van het schoolplein. Ze was aangenaam verrast toen ze werd meegevraagd, maar sprak direct met haar échte vriendinnen over hoe het ongetwijfeld zou worden: een avond vol oppervlakkig, verwend geklets van koortypes en tuthola’s over onbenulligheden. 

Zij en haar échte vriendinnen zijn natuurlijk ruimdenkende Amsterdamse meisjes die samen de slappe lach hebben om geheimen die ze alleen elkaar (kunnen) vertellen. Zij kennen het Amsterdam van veertig, dertig, twintig jaar geleden. Ze werken wel, maar hebben nauwelijks iets dat je een carrière kan noemen. Immers, ambitie heb je voor ontplooiing en verrijking (of zoiets), niet voor een carrière en geld verdienen. Mascha en haar échte vriendinnen hebben geen Range Rover noch een eigen huis met verdiepingen. Ze hebben elkaar. Ja, ze zijn – godzijdank – nog altijd meisjes. Amsterdamse grote meisjes. Vooral mét elkaar. 

Dat import-Zuid, dat nieuwe geld, die foute principes, dat weliswaar hoogopgeleid zijn maar toch die plofkip kopen: bah. Het is belangrijk voor de kinderen dat ze omgaat met andere moeders. Maar dit is niet haar Zuid. Toch? Haar Zuid heeft nog middenstand in de PC Hooft. Haar Zuid is een stadsdeel, geen wijk voor rijke witte mensen. Haar Zuid…

Nu is ze in MOMO met mevrouwen. Ook al heeft ze nauwelijks tijd voor zichzelf of voor haar echte vriendinnen of om haar relatie te redden, ze heeft hier tijd voor vrij gemaakt. De tafels staan vol met de heerlijkste hapjes en gemixte drankjes. Mascha heeft vooral zin in thee en gele M&M’s maar het is gezellig, opvallend gezellig. De muziek draait, goede muziek! Er wordt geluisterd naar elkaar, niet vies gekeken naar de prachtigste meisjes die om hen heen lopen. Er wordt gelachen om pikante relatiedetails en fluisterend worden geheimen gedeeld. Echte grote-meisjes-geheimen. 

Shit. Beter gaat Mascha, dit Amsterdamse meisje, op haar veertigste uitzoeken wie ze is. En probeert ze, onder toeziend oog van haar échte vriendinnen, zelf minder bevooroordeeld te zijn.

Tekst: Frieda Mulisch 

Frieda Mulisch komt uit Zuid (nou ja, het Leidseplein – bíjna Zuid), woont in Zuid (nou ja, inmiddels in Buitenveldert, maar dat is ook Zuid), ze werkt in Zuid en haar kinderen gaan naar school in Zuid. Ze schreef columns in Het Parool over de Zomer in Zuid, en werd geïnterviewd door Tatum Dagelet voor ZOZ – Zie Oud Zuid. Kortom: Frieda ís Zuid. Voor ZUID.nl schrijft ze over Mascha, een Amsterdamse moeder uit Zuid en haar vriendschappen en perikelen.

Gedeeld

verder lezen

DE FEESTDAGEN VIEREN MET MAIK DE BOER

DE FEESTDAGEN VIEREN MET MAIK DE BOER

DE FEESTDAGEN VIEREN MET MAIK DE BOER Gepubliceerd op: Hij groet passanten, lacht zijn witte tanden bloot en strooit met complimenten. Maik de Boer is een flamboyante verschijning die zich – hoe kan het ook anders – perfect...

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: HOOG

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: HOOG

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: HOOG Gepubliceerd op: Sebastiaan Capel – voormalig stadsdeelvoorzitter én trots bewoner van Amsterdam-Zuid – kent ons stadsdeel op zijn duimpje en neemt ons in zijn maandelijkse column mee naar de...