Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

AAN TAFEL BIJ: SEYDA KARLIOVA

SCROLL DOWN FOR THE ENGLISH VERSION

Gepubliceerd op: 4 juni 2019

 

Nadine Witteman Aan tafel bij

Voor deze editie mocht ik aanschuiven bij mijn lieve vriendin en buurtgenoot Seyda Karliova. Samen met haar man en twee-jarig dochtertje, woont ze in de Stadionbuurt. Ze is voelt zich daar erg gelukkig en vertelt graag waarom.

 

Wie ben je en waar kom je vandaan?

“Mijn naam is Seyda Karliova en ik ben geboren in Kayseri, Turkije. Samen met mijn ouders en zussen ben ik opgegroeid in Iskenderun, een havenstad in het zuiden van het land. Iskenderun wordt ook wel ‘klein Istanboel’ genoemd. Hoewel het vele malen kleiner is dan de hoofdstad, vind je in deze moderne stad allerlei verschillende culturen. Als vierjarig meisje verhuisde ik met het gezin naar deze stad vanwege het werk van mijn vader. Hij is werkzaam als rector in het voortgezet onderwijs. Vanwege zijn beroep zijn we regelmatig verhuisd naar andere steden binnen Turkije. Dit heeft mij erg geholpen om gewend te raken aan nieuwe omgevingen. Verhuizen heb ik dan ook nooit als iets vervelends gezien. Voordat ik Turkije verliet, woonde ik twaalf jaar lang in Istanboel, waar ik werkte als academisch decaan. Ik begeleidde studenten die naar het buitenland wilden voor hun studie. Van begin tot eind werkte ik met hun aan dit voorbereidingsproces, waarbij ik hielp met het uitkiezen van een geschikt land, maar hen ook ondersteunde met de het volgen van de juiste procedures die hierbij komen kijken. Een dergelijk traject kon wel enkele maanden tot zelfs een jaar duren. Het was heel bijzonder om deze jonge mensen te ondersteunen en samen toe te werken naar hun grote avontuur!”

 

 

Wat heb je vanuit Turkije meegenomen naar Amsterdam, of welk item heb je in je huis waarvan het je herinnert aan je thuisland?

“Het kunstwerk dat boven het dressoir hangt, is gemaakt door de neef van mijn moeder. In Turkije is hij een beroemde kunstenaar en hangt zijn werk in bekende galerijen. Als verrassing heeft hij mij en mijn man het kunstwerk als huwelijksgeschenk gegeven. Hij wist dat ik een fan ben van zijn werk. Dat maakt het uiteraard nog specialer. Verder heb ik ook mijn Turkse koffiemachine meegenomen, zo kan ik de dag beginnen met een lekkere Turkse koffie en drink ik hem precies zoals ik dat thuis altijd deed. We hebben meerdere bijzondere items in huis. De Tibetaanse gebedsmolen is er zo een. Die hebben we meegenomen tijdens een van onze reizen. Het is bijzonder om objecten uit alle windrichtingen in huis te hebben. Het brengt je even terug naar een bepaalde reiservaring.”

 

Sinds wanneer woon/werk je in Amsterdam Zuid?

“In de zomer van 2014 verhuisde ik samen met mijn man, die ook Turks is, van Istanboel rechtstreeks naar Amsterdam. Mijn man werkt bij een internationaal bedrijf op de Zuidas. Onze eerste kennismaking met Amsterdam was via een gehuurd appartement in het Museumkwartier. Als ik de deur uitliep, was ik zo op het Museumplein en vanuit mijn raam kon ik het prachtige Conservatorium Hotel zien. Destijds hadden wij nog geen kindje en had ik veel vrije tijd. Toen ging ik regelmatig naar een museum en kon ik de stad ontdekken. Je kunt je vast voorstellen dat mijn eerste kennismaking met deze stad meteen geweldig was! Vóór Amsterdam, hebben we eerst in Palo Alto nabij Sillicon Valley en San Francisco gewoond. Ik ben van mening dat de cultuur in San Francisco best veel lijkt op de Amsterdamse. Het was heerlijk om daar te wonen en daar deed ik net als hier, alles op de fiets. Alleen waren de heuvels in de VS wel wat lastiger.”

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> vervolg artikel <<

 

Waarom koos je voor de Stadionbuurt en wat vind je er fijn aan?

“De reden dat we verhuisd zijn van het Museumkwartier naar de Stadionbuurt is echt vanwege de ruimere huizen, rustigere straten en het groen. Ook vind ik de buurt overwegend netjes en schoon. Na al die jaren kan ik nog steeds niet geloven hoe stil het er soms kan zijn. En dat in een stad! Dat is in Istanboel wel anders… Het is een prachtige en authentieke metropool, maar net als in zoveel grote steden, is het er altijd druk en lawaaierig. Op iedere hoek wacht er bij wijze van spreken een verrassing op je, in de vorm van traffic jams, disfunctioneel openbaar vervoer etc. Alles is veel minder georganiseerd dan hier. Ik ervaar Amsterdam dan ook eerder als een soort groot en charmant dorp. Daardoor is het erg aangenaam om in te wonen.”

 

Wat vind je opmerkelijk, interessant aan onze Amsterdamse/ Nederlandse cultuur?

In het bijzonder de zelfverzekerdheid die de Nederlander lijkt te hebben. Dutchies lijken erg comfortabel en tevreden met wie zij in wezen zijn. Dat merk ik door zij erg zichzelf durven zijn. Gewoon en zonder pretenties. Ik vind die houding heel bevrijdend! In Turkije is status voor veel mensen belangrijk; het dragen van de juiste designer labels en het hebben van de juiste auto speelt daar toch een rol. Nederlanders hebben een goede balans gevonden in hun werk- en privébestaan. Dit geeft absoluut een hoge kwaliteit van leven.”

 

 

Wat was een van de eerste Nederlandse woorden die je leerde?

“Eerlijk gezegd, heb ik op professioneel gebied geen Nederlands nodig. Daarentegen vind ik het wel belangrijk om wat kennis te hebben van de Nederlandse taal en daarom volg ik Nederlandse lessen. Mijn allereerste woord was ‘alsjeblieft’. Dat vind ik zo’n schattig woord. Ook de verkleinwoorden zijn echt te leuk; ‘koekje’, ‘koffietje’ bijvoorbeeld. In het prille begin keek ik veel tv-commercials. De slogan die ik daaraan heb overgehouden is: ‘HG doet wat het belooft’. Bizar toch?!”

 

Welk Nederlands gerecht vind je heerlijk?

“Dat is absoluut Tony Chocolonely, hoewel dat natuurlijk niet echt een gerecht is. Even denken… Nou, je mag me wel een lekkere stamppot voorschotelen of een zelfgemaakte erwtensoep. Wist je dat mijn moeder in Antalya ooit van een Nederlandse vriend het recept heeft gekregen van erwtensoep en nu zelf de lekkerste erwtensoep kan maken die er bestaat!? Ronduit verrukkelijk!”

 

Welk gerecht uit jouw land, zou jij willen delen met ons?

“Ik zou graag een heerlijke bulgur salade* met jullie willen delen.”

 

 Wat heb geleerd van het leven in een andere cultuur?

“Het maakt niet uit naar welk land je afreist of waar je vandaan komt, want waar je ook heen gaat, er zijn overal goede mensen te vinden. In essentie zijn we allemaal hetzelfde en gelijk.”

 

Heb je nog een goed advies voor andere nieuwkomers uit het buitenland?

“Als ik dan toch een paar belangrijke dingen mag meegeven voor een succesvol verblijf hier; wees voorbereid op het weer, heb een open mind en wees bereid om de dingen volledig te accepteren zoals ze zijn.”

 

*RECEPT VOOR BULGUR SALADE (KISIR)

Ingrediënten:

 • 400 gram bulgur
 • 2 glazen kokend water
 • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
 • 2-3 eetlepels fijngehakte verse munt
 • 1-2 eetlepels fijngehakte verse dille
 • 4 stuks fijngesneden verse sjalotjes
 • 3 eet-of theelepels tomatenpuree
 • 1-2 theelepels chili poeder
 • 1-2 eetlepels citroensap (uitgeknepen citroen)
 • ½ glas extra vergine olijf olie
 • 1 theelepel (zee)zout

 

Hoe te bereiden?

 1. Doe de bulgur in een grote schaal en giet het gekookte water erbij. Dek het af met magnetronfolie of een deksel. Laat de bulgur staan totdat al het water is opgenomen. Roer daarna door met een lepel.
 2. Voeg de tomatenpuree toe samen met het zout, citroensap en olijf olie. Mix alles goed door elkaar.
 3. Als laatste voeg je de verse kruiden toe en mix je alles nog eens goed door elkaar. Als je wilt, kun je deze salade nog wat meer personaliseren door er meer of minder kruiden door te doen. Hetzelfde geldt voor het citroensap. Als je van pittig houdt gebruik je meer chili poeder. Wat verder ook heel lekker is, zijn verse tomatenstukjes (tomaten zonder zaadjes, fijngesneden).

 

Serveertip: serveer de salade met verse knapperige sla!

 

Afiyet Olsun! Eet Smakelijk!

 

Nadine Witteman is woonachtig in het Olympisch Kwartier en o.a. werkzaam binnen en buiten haar praktijk als therapeut/coach, trainer en kinder Yoga docent. Daarnaast is zij schrijver en illustrator. Als wijkambassadeur zal Nadine voor ZUID.nl de rubriek ‘Aan tafel bij’ verzorgen.

 

 

 

 

>> ENGLISH VERSION BELOW <<

 

I sat down at the table with my lovely friend and neighbour Seyda who is a world traveler. She lost her heart to Amsterdam where she is happily living together with her husband and two year old daughter. Let’s find out more about our fellow citizen!

 

Who are you and where do you come from?

“My name is Seyda Karliova and I was born in Kayseri, Turkey. Together with my parents and sisters, I grew up in Iskenderun which is also known as little Istanbul. Iskenderun is a modern harbour city and home to many cultures. It is located in the southern part of Turkey. When I was about four years old, I moved with my family to Iskenderun because of my father’s work. He is a High School Principal and because of that, we moved quite a lot during my youth. This actually made my quite used to moving houses and I easily find my comfort in new in new places. For twelve years I have been living in Istanbul where I was working as an academic counsellor/dean. My job was advising and guiding students who wanted to work abroad. I assisted them in following the right procedure and formalities in order to prepare them for their big adventure. This procedure could take several months up to one year!”

 

What special item in your home, have you brought from Turkey to Amsterdam?

“Well, the art piece above the dresser is from my mother’s cousin. He is a well-known artist in Turkey and knew that I am fond of his work. As a surprise he gave me this piece of art as a wedding gift! I also brought my Turkish Coffee Machine so that I can have my morning coffee just like I used to have it back home. Actually, we have a few special items as memorabilia in our home, like the Tibetan prayer wheel which we got on one of our travels. It is so nice to have objects coming from all corners of the world.”

 

Since when are you living/working in Amsterdam Zuid?

“Together with my husband who is also from Turkey, we moved in the Summer of 2014 to the Netherlands and got straight to Amsterdam. My husband is working for an international company on Zuidas. Our first encounter with Amsterdam and first rental was an apartment in the Museum Quarter! When I looked outside my window I could see the beautiful Conservatorium Hotel. So, you probably can imagine how lovely my first experience with this city was! Back then, I didn’t have any kids yet and I could frequently visit the nearby museums and easily explore the city. Before we came to Amsterdam, we used to live in Istanbul but also stayed in Palo Alto near Sillicon Valley for a well and in San Francisco. Actually, in my opinion the culture of San Francisco is quite similar to the Amsterdam culture. I also used to ride bike in San Francisco despite all the hills. Haha!”

 

Why did you choose to live in this area and what exactly do you like about it?

“The reason for moving from the Museum Quarter to Olympic Stadion area is absolutely due to the spacious houses and green, clean and mostly neat neighborhood. After all those years, I am still surprised how quiet it is when I am indoors even during daytime when my windows are opened! It is such a big difference compared to Istanbul. Although Istanbul is a beautiful, dynamic and authentic cosmopolitan, it is very crowded and loud. Much less organized than Amsterdam. There are some surprises waiting for you just around every corner, like big traffic jams, dysfunctional or out of order public transport and so on. Amsterdam is such a lovely place. I would rather call it a small town and therefore I find it very pleasant.”

 

What do you find interesting or remarkable in our Amsterdam / Dutch Culture?

“In particular, the confidence Dutch people seem to have with themselves and the way they are. They are unpretentious and I find it really liberating. In Turkey, people can be more status driven or concerned about what kind of car they are driving, what fashion label they are wearing. The Dutch have a good sense of balance between work and family life, so it definitely gives high quality of life.”

 

What was your first knowledge of the Dutch language?

I don’t need Dutch professionally, however I do take Dutch classes. The first word I learned was alsjeblieft, so thank you in English. I really like this word, it sounds so sweet. And Dutch diminutives like koekje, koffietje etc. In the very beginning, I watched many Dutch TV commercials. Since then I am still stuck with the slogan, HG doet wat het belooft! Silly, isn’t it?!”

 

Is there a Dutch dish you really like?

I have to admit, I just adore the Dutch chocolate brand Tony Chocolonely!!! It is not a dish, but hey! Can’t blame me! Okay, a real dish? Hmm, you can cook a nice stamppot or pea soup for me! Actually, my mother who lives in Istanbul has a Dutch friend who gave her the authentic Dutch recipe for pea soup and guess what? My mom, who lives in Antalya can prepare the best pea soup ever!”

  

Which recipe/dish is a must share with the locals?

“It will be a fresh Bulgur Salad*!”

 

What have you learned from living in different cultures?

“No matter, where you are travelling to or in which country you are living, there are so many good people around and in the essence we are all the same.

 

Is there something you like to say to fellow expats?

“If I may share some important advices for a successful stay it would be to prepare yourself for the weather, be open minded and be full of acceptance.”

 

*RECIPE BULGUR SALAD (KISIR)

Ingredients

 • 400 gr. bulgur
 • 2 glasses of boiling hot water
 • 3 spoonful chopped parsley
 • 2-3 spoonful chopped fresh mint
 • 1-2 spoonful chopped fresh dill
 • 4 pieces of chopped fresh onions
 • 3 spoons of tomato paste
 • 1-2 teaspoons of chili powder
 • 1-2 teaspoons of squeezed lemon juice
 • 1 teaspoon of salt
 • half glass of olive oil

 

How to prepare?

 1. Pour bulgur in big bowl and add the hot water. Put stretch film or a lid on it. let it sit until bulgur absorbs the water.
 2. mix it with a spoon and add the tomato paste, salt, lemon juice and olive oil. Mix it well. Finally add all the herbs and mix.
 3. Feel free to put less or more greens as you like. As a matter of fact, this dish can be very personal. You can also add more or less ingredients to your taste. If you like it more spicy, you may add more chili powder and for a more sour taste, just add more lemon juice or vice versa. You can also add some fresh sweet chopped tomatoes. It is so delicious!

Serving suggestion: whole pieces of fresh lettuce on the side.

 

Afiyet Olsun! (Enjoy your meal!)

 

Gedeeld

verder lezen

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

Bob Oostelbos raadt een staycation in Amsterdam-Zuid zeker aan! Met zoveel moois in eigen stad hoeven we deze zomer toch eigenlijk ook niet het land uit?

COLUMN DICK: HUIDHONGER

COLUMN DICK: HUIDHONGER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

Bob Oostelbos raadt een staycation in Amsterdam-Zuid zeker aan! Met zoveel moois in eigen stad hoeven we deze zomer toch eigenlijk ook niet het land uit?

COLUMN DICK: HUIDHONGER

COLUMN DICK: HUIDHONGER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!