AAN TAFEL BIJ: NATALIIA BORTNINCHENKO

Gepubliceerd op: 21 december 2018

In deze nieuwe rubriek ‘Aan tafel bij’ schuift Nadine Witteman maandelijks aan bij expats in Zuid. Wij vinden het namelijk een verrijking dat er zoveel mensen met verschillende culturen en achtergronden in Zuid wonen en zijn erg benieuwd naar hun verhalen!

Waar komen ze vandaan? Wat heeft ze naar Zuid gebracht? Hoe ervaren ze het leven hier? Nadine vraag het ze allemaal. Extra leuk: soms worden er ook recepten gedeeld, want de beste gesprekken vinden vaak plaats onder het genot van iets lekkers! Deze keer is Nadine op bezoek geweest bij de Oekraïense Nataliia Bortninchenko.

 

Leuk dat ik bij je langs mag komen Nataliia! Hoe wil jij je voorstellen aan onze lezers?

“Mijn naam is Nataliia Bortninchenko en ik kom oorspronkelijk uit Kiev, hoofdstad van Oekraïne. Zowel in Kiev als in Amsterdam ben ik werkzaam als yogadocent. De yogavorm die ik geef is Hatha Yoga en zorgt ervoor dat mensen in balans komen en zich gezond(er) voelen.

 

Hoe lang woon/werk je rondom de Zuidas?

“Sinds 2015 ben ik woonachtig in Amsterdam. Mijn allereerste woonplek was in de Hoofddorppleinbuurt. Inmiddels woon ik in het Zuidas-gebied, heerlijk dichtbij het Amsterdamse Bos.

 

Wat vind je prettig aan deze wijk en waarom?

“Het gemêleerde en vooral internationale gevoel van de Zuidas. Het is een zakendistrict met veel dynamiek en een actieve lifestyle met het Amsterdamse Bos op steenworpafstand! In deze wijk ervaar ik een goede balans tussen vrije tijd en werk.”

 

Wat vind je grappig, opmerkelijk of interessant aan de Amsterdamse cultuur? En, waar moest je in het begin aan wennen?

“Toen ik net in Amsterdam (Zuid) woonde, was ik erg onder de indruk van de intelligentie van de mensen. Ik vind Amsterdammers erg open, breed georiënteerd qua kennis, bereid om Engels te spreken, sportief/actief onderlegd, nieuwsgierig naar wat het leven te bieden heeft en open om andere facetten van het leven te ontdekken. Waar ik wel aan moest wennen, was de individualiteit. Tegelijkertijd vind ik dit ook het meest interessant aan de cultuur. In het begin, vond ik het soms een beetje afstandelijk. In Oekraïne begroet iedereen elkaar met een stevige knuffel en na de yogalessen bleef iedereen altijd even theedrinken en ontspannen socializen. Dat laatste heb ik inmiddels toegevoegd na afloop van mijn eigen lessen!”

 

 Wat was een van je eerste Nederlandse woorden/zinnen die je hebt geleerd? En wat vind je van de Nederlandse taal in zijn geheel?

“Oh, dat was ‘goeiemorgen’ en ‘gezellig’! Beide woorden gebruik ik regelmatig en vind ze bovendien ook erg grappig klinken. Sowieso, vind ik de Nederlandse taal interessant. Het is een taal waar veel Engelse en Franse woorden in voor komen en dat maakt het wat internationaler.

 

Welke Nederlands gerecht/bite ken je en vind je het lekkerst?

“Ik ben dol op speculaas, hutspot en stoofperen! En ook, een portie friet (in het bijzonder die van een Frietkraam op de Wallen, haha!).”

 

Welk gerecht uit Oekraïne zou je absoluut met de Zuid bewoners willen delen?

“Dat is Zapekanka! Dat is een natuurlijke zoete Oekraïense cheesecake en gemaakt van een creamy cottage cheese die ik in de Russische supermarkt koop. Uiteraard kun je er ook gewoon Hüttenkäse voor gebruiken. We eten de cottage cheese ook als ontbijt in combinatie met banaan of ander fruit.”

 

Heb je nog een tip/trick of andere vorm ter inspiratie voor andere expats of juist de locals in Amsterdam Zuid?

Mijn tip voor andere expats is: meld je aan bij Amsterdamse verenigingen en ga naar sociale evenementen zodat je in contact komt met de lokale bewoners. Je leert dan snel de cultuur kennen en ook wat van de Nederlandse taal, hoewel er vaak Engels wordt gesproken. Dat maakt het makkelijk om snel nieuwe vrienden te maken. Ook het Dutch Language Café is echt een aanrader voor nieuwkomers die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken qua taal en Nederlandse cultuur!”

 

Ben je benieuwd naar de yogalessen van Nataliia? Bekijk dan haar website! www.yoganature.info. Ook het recept voor Zapekanka deelt ze graag met ons:

 

 

RECEPT VOOR ZAPEKANKA

Beeld: cdni.rbth.com

Ingrediënten

200 gram cottage cheese, 100 gram crème fraiche, 1 groot ei, 2 theelepels bloem/meel, 2 theelepels suiker, een beetje zout, een beetje vanille boter.

Bereidingswijze

  • Mix het volgende in een kom en zet voor 10 minuten opzij: de cottage cheese, ½ van de zure room, bloem, ei, suiker, vanille en zout.
  • Doe boter in een koekenpan besprinkel met wat bloem.
  • Doe de gemixte ingrediënten uit de kom in een bakvorm en bedek de bovenkant met de overige crème fraiche.
  • Bak het geheel voor 30 a 40 minuten op 180 graden.
  • Laat het afkoelen en strooi er wat suiker overheen.

 

Serveer de Zapekanka met crème fraiche of jams. Smullen maar!

 

Nadine Witteman is woonachtig in het Olympisch Kwartier en o.a. werkzaam binnen en buiten haar praktijk als therapeut/coach, trainer en kinder Yoga docent. Daarnaast is zij schrijver & illustrator. Als wijkambassadeur zal Nadine voor ZUID.nl de rubriek ‘Aan tafel bij’ verzorgen.

 

 

 

 

Gedeeld

verder lezen

COLUMN DENISE BOEKHOFF: BADMODE

COLUMN DENISE BOEKHOFF: BADMODE

Denise Boekhoff - voormalig topmodel en mannequin - deelt maandelijks haar visie op het gebied mode en fashion.  Terug van een paar heerlijke dagen Mallorca met mijn lief. Mijn koffer gevuld met kleurige luchtige jurkjes, badpakken en bikini’s, waaraan de Spaanse zon...

ONDERNEMERS AAN HET WOORD: MARJOLEIN VAN DER WIM & PAUL WEIJERS

ONDERNEMERS AAN HET WOORD: MARJOLEIN VAN DER WIM & PAUL WEIJERS

Zij is makelaar en taxateur, hij energielabel- en duurzaamheidsadviseur. Een combinatie die goed samengaat. Zowel privé als zakelijk delen Marjolein van der Wim en Paul Weijers vele passies met elkaar. Van vastgoed en Oud-Zuid tot reizen en lekker eten. Zelfs op het...

VAN POELGEEST EN PACO RAPHAEL LANCEREN UNIEKE ART CAR

VAN POELGEEST EN PACO RAPHAEL LANCEREN UNIEKE ART CAR

De creativiteit spat ervan af! We hebben natuurlijk over de unieke BMW 4 Coupé art car die Van Poelgeest in samenwerking met de kunstenaar Paco Raphael en Kunsthuis Amsterdam op 19 mei hebben gelanceerd. Een bijzondere samenwerking waarbij kunst en innovatie hand in...

ROB’S REISCOLUMN: HET LAND VAN VUUR EN IJS

ROB’S REISCOLUMN: HET LAND VAN VUUR EN IJS

Een goede reisroute langs alle bezienswaardigheden in IJsland samenstellen is een behoorlijke klus. Onlangs besloot ik deze uitdaging aan te gaan en de natuurwonderen van dit land te verkennen. Tijdens mijn reis heb ik een aantal tips verzameld.     1. In de...

MINI ELECTRIC: DE PERFECTE STADSAUTO

MINI ELECTRIC: DE PERFECTE STADSAUTO

In een indrukwekkend, kolossaal pand langs de A10 bevindt zich Van Poelgeest. De grootste en meest exclusieve BMW en MINI-dealer van Nederland. Het draait hier om pure beleving en passie voor de diverse automerken. Zo heeft MINI een geheel eigen afdeling waar je alle...