Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

AAN TAFEL BIJ: DALLYN MISQUITA

SCROLL DOWN FOR THE ENGLISH VERSION 

Gepubliceerd op: 29 april 2019

 

Nadine 2

In de rubriek ‘Aan tafel bij’ schuift Nadine Witteman maandelijks aan bij expats in Zuid. Wij vinden het namelijk een verrijking dat er zoveel mensen met verschillende culturen en achtergronden in Zuid wonen en zijn erg benieuwd naar hun verhalen! Waar komen ze vandaan? Wat heeft ze naar Zuid gebracht? Hoe ervaren ze het leven hier? Nadine vraag het ze allemaal. Extra leuk: soms worden er ook recepten gedeeld, want de beste gesprekken vinden vaak plaats onder het genot van iets lekkers! Deze keer is Nadine op bezoek geweest bij de Indiase Dallyn Misquita. 

 

Wie ben je en waar kom je vandaan?

“Mijn naam is Dallyn Misquita en ik kom uit Mumbai. Deze stad ligt aan de westkust van India. Samen met mijn broer ben ik daar opgegroeid en heb ik er 23 jaar van mijn leven gewoond. Met mijn ouders woonden we in een wijk genaamd Bandra. Het is een gebied vlakbij de zee waar veel Bollywood filmsterren wonen. In mijn vrije tijd ging ik regelmatig naar het strand met mijn vrienden. Soms ook alleen om daar lekker uit te waaien en de zilte lucht op te snuiven. Het was heerlijk om op de promenade te lopen, dan maakte ik mooie toekomstplannen met mijn vrienden en hadden de grootste lol. Ja, ik heb daar veel goede herinneringen aan. Toentertijd was het nog relatief rustig aan het strand. Zo anders dan nu! Mumbai is een metropool en er wonen circa 18 miljoen mensen. Je kunt je voorstellen dat je er tegenwoordig geen rustig plekje meer voor jezelf hebt.”

“Weet je wat ik soms nog wel eens mis? Indiaas Street Food. Al die heerlijke, verschillende en vooral low budget hapjes. Van die dingen die je thuis niet zo snel maakt, die koop je gewoon vers op straat.”

 

Wat heb je vanuit Mumbai meegenomen naar Amsterdam?

“Eerlijk gezegd heel weinig. Het enige dat ik meenam was een 20 kilo wegende koffer. Waar een cadeautje van mijn moeder, een nieuwe snelkookpan, waarschijnlijk nog het zwaarst was! Verder heb ik ook mijn rode gitaar meegenomen. Dat was een geschenk van mijn familie. In Mumbai speelde ik namelijk samen met wat vrienden in een bandje. Meestal gebruikte ik dan de gitaar van mijn broer of een vriend, omdat ik er zelf geen had. Ik was dus superblij toen ik eindelijk mijn eigen gitaar had! In het begin van mijn verblijf in Amsterdam speelde ik regelmatig gitaar. Na mijn werk in een barretje, gewoon om te oefenen. Vrienden kwamen dan ook vaak even kijken en een biertje drinken. Zo hadden we allemaal een leuke avond. Over het algemeen speel ik Blues, Folklore, Rock en soms nog wat singer/songwriter-muziek.”

 

Sinds wanneer woon/werk je in Amsterdam Zuid?

“In 2011 ben ik hier komen wonen. Mijn eerste woning was vrijwel aan de Albert Cuypmarkt. Dat vond ik echt verschrikkelijk, zo druk! Om zes uur ’s ochtends reden de vistrucks al af en aan. Regelmatig hoorde ik tot ver na middernacht dronkaards op straat. Het was echt altijd een herrie. Ik wilde in een rustiger gebied wonen en verhuisde naar Diemen-Zuid, waar ik met een Spaanse huisgenoot woonde. Algauw vond ik het daar veel te rustig! Er was vrijwel niemand op straat en ik moest superver reizen voor mijn boodschappen. Nu woon ik alweer een aantal jaar in Oud-Zuid en ben ik werkzaam als product owner in de tech industrie. Ik werk voor een Nederlandse financiële start-up in het centrum van de stad. Samen met een multicultureel team ontwikkelen we een stock market investering-applicatie voor op je mobiele telefoon.”

 

Waarom koos je voor Oud-Zuid en wat vind je er fijn aan?

“Eerlijk gezegd heb ik deze wijk niet gekozen. Zuid koos mij! Destijds was ik echt wanhopig op zoek naar een geschikte woning. Ik stond bijna overal ingeschreven, zelfs in Haarlem. Totdat ik op een gegeven moment mijn huidige woning mocht bekijken via de makelaar. Nog voor de bezichtiging  kwam ik op de trap de vorige bewoners tegen, groette hen en stapte de woning binnen. Daarna gaf ik de makelaar al mijn documenten en zei dat ik de buurt mooi vond en het huis wilde. Enkele dagen later, kreeg ik gelukkigerwijs de woning toegewezen! Ik hou echt van het huis en de buurt, ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik ergens anders heen zou gaan.”

“Wat ik fijn vind aan Zuid is dat er een goede balans is tussen rust en activiteit. Er wonen zowel gezinnen als jonge mensen en de supermarkten zitten om de hoek. Daarbij, is er een groot aanbod van goede restaurants en toffe bars, maar het is ’s avonds meestal rustig en stil. Perfect dus.”

 

Wat vind je opmerkelijk, interessant aan onze Amsterdamse/ Nederlandse cultuur?

“Dat zijn zoveel dingen. Ik vind dat er over het algemeen veel gemeenschapszin is en er respect is voor elkaars ruimte. In India is het niet zo gebruikelijk om rekening te houden met elkaars privacy. Visite komt dan ook meestal onaangekondigd en gerust ’s avonds langs. Er wordt dan echt verwacht, dat je gastvrij bent. In de Nederlandse cultuur houd je daar veel meer rekening mee. Ook ga je ’s avonds na 20.00 uur geen harde muziek aanzetten of luid met potten en pannen aan de slag. Wat ik ook fijn vind, is dat de straten goed onderhouden zijn en over het algemeen schoon.”

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> vervolg artikel <<

 

Wat was een van de eerste Nederlandse woorden die je leerde?

“Ik ben begonnen met een intensieve cursus Nederlands waarbij ik ook leerde over de cultuur. Eén van de eerste dingen die ik leerde was tellen. Recent heb ik mijn inburgering voltooid en de Nederlandse taal aardig onder de knie. Af en toe maak ik nog wel wat suffe foutjes maar ik kan het nieuws goed volgen. In mijn werk heb ik geen Nederlands nodig, dus ik zou mijn spreekvaardigheid nog wel wat kunnen verbeteren. Helemaal in het begin, toen ik een keer in de supermarkt was, zag ik een vleesverpakking met daarop ‘katespek’. Aangezien ik toen nog beperkt taalbegrip had, dacht ik dat het eerste deel van het woord refereerde aan het Engelse woord cat. Wat ik wel wist was dat spek hetzelfde als bacon moest zijn. Toen heb ik mijzelf echt even afgevraagd of Nederlanders Catbacon aten!”

 

Welk Nederlands gerecht vind je heerlijk?

“Ik hou erg van stamppot, vooral die met boerenkool. Ook een goede erwtensoep kan ik erg waarderen. Deze heb ik inmiddels zelf leren maken. Ook heb ik hier voor het eerst, paardenbiefstuk gegeten. In eerste instantie dacht ik dat ik een gewone steak had besteld, maar toen bleek het paardenvlees te zijn. Dit had ik nog nooit gegeten, maar het smaakte super goed.”

 

Welk gerecht uit jouw land zou jij willen delen met de lokalen?

NAAN

“Dat is absoluut, Indiaas naanbrood. Je kunt het als snack eten of als bijgerecht bij een curry ofzo. Het recept hiervoor vind je onderaan het artikel.”

 

Heb je nog een goed advies voor andere nieuwkomers uit het buitenland?

“Kom hier met een open houding en stel je behulpzaam op. Wees je bewust van de culturele gewoonten en gebruiken. Verwacht niet dat de dingen precies zullen gaan zoals jij denkt dat ze moeten gaan. Verder niet klagen over het weer en ga er vooral op uit en maak vrienden.”

 

Recept voor Indiaas Naan Brood

 • 500 gram bloem
 • 1 pakje gist
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel suiker
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels naturel yoghurt
 • 250 ml. lauwwarm water
 • Half kopje gesmolten boter
 • Optioneel: 3 eetlepels fijngehakte knoflook

 

Hoe te bereiden?

 • Meng het zout, suiker, gist en bloem in een schaal. Voeg de yoghurt, olijfolie toe. Doe er beetje bij beetje wat water bij en mix alles met een vork totdat er een stevige ietwat vochtige deegbal ontstaat. Het deeg dient niet te kleverig, nat of te droog te zijn. Voeg wat extra water toe als het deeg te droog is of wat extra bloem als je een te nat deegje hebt. Het deeg moet wat opveren, als je met je vinger tegenaan duwt. Daarna doe je het deeg in een schaal die je vooraf met wat bloem hebt bekleed en plaats je er een vochtige theedoek overheen. Laat het deeg een uurtje rusten en totdat het deeg ca. tweemaal in grootte is toegenomen.  
 • In de tussentijd doe je de gesmolten boter en de knoflook in een kopje en zet je deze apart. Als het deeg eenmaal is gerezen, verdeel je het in ongeveer 8 deegballen. Daarna, ga je deze met een deegroller op een met bloem bekleed keukenblad platrollen. Er ontstaan dunne ronde schijven.
 • Verhit nu de koekenpan op hoog vuur. Doe een paar druppels olie in de pan en leg het deegschijfje er in. Bak totdat er bellen in het deeg komen, daarna draai je het om en bak je de andere kant. Het platte brood is klaar als beide kanten helemaal gaar zijn en licht van kleur. Eenmaal uit de pan kun je het naan even insmeren met boter en knoflook. Leg daarna op een bord met wat keukenpapier om warm te houden. Dit herhaal je, tot alles is gebakken. Je kunt de knoflook vervangen door gedroogde thijm of verse koriander aan de boter toe te voegen.

 

Eet Smakelijk!

 

Nadine Witteman is woonachtig in het Olympisch Kwartier en o.a. werkzaam binnen en buiten haar praktijk als therapeut/coach, trainer en kinder Yoga docent. Daarnaast is zij schrijver & illustrator. Als wijkambassadeur zal Nadine voor ZUID.nl de rubriek ‘Aan tafel bij’ verzorgen.

 

 

 

 

Who are you and where do you come from?

“Hi, I am Dallyn Misquita and I’m from Mumbai which is situated at the West Coast of India. It is where I grew up and use to live for 23 years with my parents and brother quite near the beach in a area called Bandra. Many Bollywood filmstars are living in that area. Having the beach quite nearby, gave me the opportunity to go often to the promenades to relax and walk on the shores together with my friends. I have a lot of good memories. It was wonderful to smell the salty air of the sea and make plans for the future. Back in the days, it was not as crowded as it is these days! You know, Mumbai is a metropole with approx. 18 million people all cramped into one city. Needless to say, you think you can find a quiet spot for yourself.”

“Do you know what I sometimes miss a bit? Street food! In Mumbai you can buy freshly prepared and lowbudget food which you’re not cooking at home. It is diverse and great in taste.”

 

What did you take from India in your suitcase to Amsterdam?

“Well not much. I just came here with a 20kg suitcase, although the most of the kilos came from the small pressure cooker which my mother gave me! The other thing which I also took with me was my red guitar. It was a gift of my family before I left. In India, I was playing with a group of friends in a band and I always played with a friends’ guitar or the one of my brother. So it was awesome to get my very own guitar! In the beginning of my stay in Amsterdam, I used to play in some bars after work. Just for fun and to practice again while taking my friends along. Mostly I am playing Folk, Rock, Blues and sometimes I like to play a little singer-songwriter music.”  

 

Since when are you living/working in Amsterdam Zuid?

“In 2011 I came to Amsterdam. The first appartement was in De Pijp really close to the Albert Cuyp Market. It was a crazy place due to the fish trucks coming in at 6am and the noise of drunken folks in the night. Then I wanted to go somewhere quiet which turned out in staying with a Spanish roommate in Diemen-Zuid. But but there it was too silent in the streets and I had to travel super far for groceries!”

“Although I am living in Old South I am working as a Product Owner in the Tech Industry and for a Dutch Financial Startup in the center of Amsterdam. I work with a multicultural team to build a stock market investing application on your mobile phone.”

 

Why did you choose to live in this area and what exactly do you like about it?

“I did not choose the area. The area chose me! I was really desperate for an apartment and I applied for different areas, even Haarlem. Then I saw this apartment in the Stadion Buurt. When I was entering the building I met the former renters on the stair case. I told the Makelaar that I liked the house the area and I handed him the documents telling him that I just wanted this house. A Few days later I got it! I really like the place and I cannot think of going anywhere else.”

“Here in Zuid I think there is a good balance between living in a quiet but active area. There is a variety of families living and youngsters which are having their own schedules. Nearby you find a supermarkets and there are plenty of restaurants and nice bars around. On top of that, it is mostly silent in the early evenings.”

 

What do you find interesting or remarkeble in our Amsterdam / Dutch Culture?

“Actually there is a lot which I find interesting. In particular there is a great respect for society, each others privacy and space. In India it is not very common to mind each others’ privacy. It is like you always have someone coming over visiting you. For instance; in the evening when you want to relax at home, people are just coming unannounced. It is expected that you be hospitable. In the Dutch culture, you just mind each others’ time and privacy more. After, 8pm or so, you are not going to disturb the neighbours with loud music or the noise of pots and pans. You respect the other’s space by also keeping it clean and bringing the garbage out on time. The streets most of the time are well looked after. This is one of the tops that I like about living in Amsterdam. Oh, and Kingsday is something to like. I used to dress up in orange and went across the city!”

 

What was your first knowledge of the Dutch language?

“Well, during the Dutch course I started with learning numbers and counting. The courses I took was pretty intense. Recently I have completed my Nederlandse Inburgering! I do understand Dutch especially reading and I can get the News when I watch television.  I can speak Dutch too but sometimes I still make silly mistakes. In my job, I don’t really need it. So to be honest I should practice more. Actually, in the beginning I once saw a package which said Katespek, because I had very little knowledge of Dutch, I knew that spek means bacon en Kat means Cat. Back then I wondered if the Dutch would really eat Catbacon! Now I know better.”

 

Which, Dutch bite you hardly can resist?

“All kinds of stamppot especially the one with kale. The dish is easy to make. Oh, and yes pea-soup, as you call it snert, which I do cook myself. In Amsterdam, I also ate for the first time horse steak. In the beginning, I didn’t know that it was horse, thought I ordered a regular steak. The taste was really good!”

 

Which recipe/dish is a must share with the locals?

“It will be definitely, Indian naan bread. You can easily eat it as a snack or with a curry or so. See the recipe below!”

 

Is there a trick or tip you want to share for fellow expats in Amsterdam?

“Just be open minded, be helpful to others and follow the local culture as much as possible by knowing the habits and customs. Don’t expect things to go your way and just don’t complain about the weather. Respect people’s space and privacy. Go out and meet new folks.”

 

RECIPE  Home made Naan Bread

Ingredients

 • 500 gms. Wheatflour
 • 1 package of instant yeast
 • 1 teaspoon Salt
 • 1 teaspoon Sugar
 • 2 tablespoons Olive Oil
 • 2tablespoons naturel Yoghurt
 • 250 ml. lukewarm water
 • Half a cup of melted butter
 • Optional: 3 tablespoons of grated garlic

 

How to prepare?

 • Mix the salt, sugar, yeast and flour in a bowl. Add in the yoghurt, olive oil to the mix. Add water bit by bit into the bowl and mix it all up with a fork until you get a moist firm ball of dough. The dough should not be to dry and powdery nor wet and sticky. If it is too dry, add a bit more water. Or a bit more flour, when too wet. It should be moist to your touch and and if you poke it with your finger it should spring back up. Place the dough in a flour coated bowl and cover with a damp cloth. Let the bowl sit for around an hour till the dough expands to around twice its original size.
 • In the meanwhile, mix the melted butter and garlic into a cup and keep aside. Once risen, divide the dough into 8 mini balls and flatten with a rolling pin. The flattened dough should be half the thickness of regular pizza dough.
 • Heat up a pan to be extremely hot on high flame. Sprinkle a bit of oil to the pan and drop the flattened discs of dough onto it. Once you see the top of the dough forming bubbles, flip it over for the same amount of time as before.
 • You can now take it off the pan and brush it with the melted butter and garlic. You can also replace the garlic with dried thyme or diced fresh coriander.

 

Enjoy!

 

Gedeeld

verder lezen

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

Bob Oostelbos raadt een staycation in Amsterdam-Zuid zeker aan! Met zoveel moois in eigen stad hoeven we deze zomer toch eigenlijk ook niet het land uit?

COLUMN DICK: HUIDHONGER

COLUMN DICK: HUIDHONGER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

Bob Oostelbos raadt een staycation in Amsterdam-Zuid zeker aan! Met zoveel moois in eigen stad hoeven we deze zomer toch eigenlijk ook niet het land uit?

COLUMN DICK: HUIDHONGER

COLUMN DICK: HUIDHONGER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!